Om Annika Dopping

Kommunikationsstrateg, specialiserad på hållbarhet

Annika är expert på kommunikation och kommunikationsstrategier, specialiserad på hållbarhet inom ledarskap, entreprenörskap, miljö, hälsa och mänskliga frågor. Hennes passion är att väcka stolthet, framtidstro, innovations- och handlingskraft genom att locka fram det bästa ur människor och organisationer. Med över 30 års erfarenhet av kommunikation förstår hon snabbt ett företags affär och kan bidra till att lyfta den till nya höjder, såväl internt som externt.

Hennes uppdrag sträcker sig från att vara bollplank till ledningsgrupper och chefer kring strategiska kommunikationsfrågor till att kreera, planera och leverera stora konferenser, events och workshops, moderera och föreläsa i svenska och internationella möten och kongresser, utveckla koncept, kund- och affärsnytta med marknads- och kommunikationsavdelningar och implementera dem via den rätta paletten av kommunikationsverktyg. Det kan innefatta film- och TV-produktioner, webb-TV, podcasts, videokonferenser, Road Shows, utbildning, konferensresor mm.

Annika arbetar engagerat, effektivt, resultatinriktat och nytänkande utifrån inlevelseförmåga, tydlighet, värme och humor. Hennes varumärkeslöfte är att konsekvent lyfta människor och organisationer för att skapa engagemang och beredskap inför inre och yttre påfrestningar (stärka människors och företags Resilience). Tack vare sitt unika nätverk, som spänner över hela samhället, på bredden, djupet och höjden, kan hon skapa optimala och skräddarsydda allianser inför varje uppdrag.

SPECIALITET
Att snabbt och precist identifiera de mest angelägna strategiska frågorna, säkerställa effektiva processer och kommunicera passionerat internt och externt, för maximal delaktighet och engagemang.

Med över 30 års erfarenhet som journalist, TV- och filmproducent (t ex TV-serierna ”Doppings styrkedroppar”), moderator, föreläsare, skribent, konceptutvecklare och affärsstrateg har Annika skaffat sig en dynamisk och välutrustad verktygslåda för Content Management att ösa ur.

Bakgrund:

Annika studerade som inofficiell student på Stephen F. Austin State University i Texas som 16-åring och blev efter gymnasiet reseledare och platschef för Fritidsresor (i Agadir, Nice och Edinburgh), varefter hon en tid guidade bussresor genom Europa.

Efter att ha tagit leg. sjukgymnast-examen i Göteborg rekryterades hon i slutet av 80-talet som en av åtta elever till SVT:s unika tvååriga TV-producentutbildning ”TV-Akademien” i samarbete med Stockholms Universitet och anställdes på TV4 som tf programchef under två år i samband med kanalstarten 1989.

Därefter har hon verkat genom eget produktionsbolag med inriktning på kommunikation via film- och TV-produktion, konferenser, events, Road Shows, webb-TV, föreläsningar, konceptutveckling, workshops, frilansjournalistik, böcker (“Doppings styrkedroppar – hur du kan få livet att hänga ihop” och “Nikotinfällan”), konsultinsatser. utbildning, resor mm. Jag har även varit ambassadör för företagshälsovården Haluxa under två år.

Annikas personliga beskrivning av sin resa:

FRÅN START TILL NU, i ett nötskal

När min mor var på BB för att föda lyssnade inte mindre än sju personer på hennes mage, men inte en enda av dem lade märke till att det var fler än en bebis därinne. När unge Staffan Dopping sedermera slunkit ut sövde personalen resolut ner min mor för att påbörja en mindre operation. Efter en kvart började de rycka i henne och frejdigt ropa: ”Fru Dopping, fru Dopping, det kommer en till!”

”Jaså”, svarade hon, föga entusiastiskt. Detta blev min pampiga entré till världen 🙂

Sedan dess har jag flyttat runt. Utlandet drog. Jag bodde i Jerusalem ett halvår som sexåring när min far hjälpte FN att introducera datorer där (”datamaskiner”, som det hette på den tiden). Som 16-åring tillbringade jag ett skolår i en liten håla i Texas (Lufkin, Texas, närmare bestämt).

19 år gammal började jag som reseldare i Marocko. (Just då var Francos Spanien politiskt inkorrekt, så jag slog ampert näven i bordet och deklarerade att där tänkte jag då inte jobba. ”Men Marocko då, där de hängde folk stup i kvarten på torget i Rabat, det tyckte du var rumsrent?” frågade folk mig senare, med all rätt).

Efter att ha utbildat mig till sjukgymnast vidareutbildade jag mig snart till TV-producent (en betald, tvåårig engångsutbildning med det pampiga namnet TV-Akademien, som SVT genomförde vid detta enda tillfälle). Vi var åtta privilegierade studenter (Ulf Malmros, Ragnar Eklund, Jonas Frykberg, Anders Joost, Maria Borelius, Cissi Elwin, Ann Victorin och jag). ”Alla pojkarna är kreativa poeter och författare utan körkort, flickorna driftiga journalister”, sammanfattade upphovsmannen Bo Rehnberg.

I mogen ålder har jag sökt och följt en röd tråd. Och jag har hittat den! Berätta. Kommunicera. Förmedla insikter. Folkbilda. Lära mer. Förstå mer. Lyfta människor. Fördjupa. Skapa möten. Korsbefrukta.

Jag tänker inte överge den röda tråden. Många gånger har jag stärkts av människor som deltagit i konferenser jag har lett. ”När du är moderator känner vi oss i publiken viktiga och respekterade. Och nu förstod jag äntligen vad de på Huvudkontoret menade”.

Jag tänker fortsätta. Jag bryr mig på riktigt.

/Annika